Heb je geen idee wat je het komende jaar wilt gaan doen? Zoek je een nieuwe baan, waarbij je veel buiten bent, en een functie hebt die je dorp of je gemeente ten goede komt? Dan is het misschien een goed idee om een opleiding verkeersregelaar te volgen!

De basics

Eerst even een mini-cursus, voor de echte cursus; er zijn vier soorten verkeersregelaars. Je hebt de beroepsverkeersregelaars, voor wie het verkeer regelen een part- of fulltime baan is. Dan heb je ook de transportregelaars. Zij worden ingezet bij speciaal en/of uitzonderlijk groot transport. Ook zijn er de evenementverkeersregelaars, die nooit langer dan een jaar werkzaam zijn als regelaar en alleen het verkeer regelen voor een evenement. Ook zijn er de verkeersbrigadiers, zij die kinderen veilig helpen oversteken. Het is handig om deze distincties goed te kennen voordat je je aanmeldt voor de opleiding verkeersregelaar.

Kennis, kennis en nog eens kennis

Maar wat leer je nou eigenlijk op zo’n opleiding verkeersregelaar? Je moet een theoretisch en een praktisch examen afleggen als je professioneel regelaar wilt worden. Bij dit praktische examen moet je laten zien dat je het verkeer kan regelen op een klein en een groot kruispunt, en onder andere stoptekens kan geven. Het is belangrijk dat je leert om bestuurders, fietsers en voetgangers meteen te laten weten wat er van ze verlangt wordt, zodat er geen verwarring ontstaat en je iedereens veiligheid kan garanderen.

Know your stuff

Het is ook belangrijk dat je weet wat voor wettelijke status je hebt als verkeersregelaar. Je hebt namelijk niet dezelfde bevoegdheden als een politieagent. Wel is iedereen verplicht om je bevelen op te volgen, omdat jij de persoon bent die op dat moment de beslissingen maakt en ervoor getraind is. Als iemand weigert om de bevelen van een verkeersregelaar op te volgen, dan doet de regelaar aangifte.

Denk dus goed na over al deze dingen voordat je je aanmeldt voor de opleiding verkeersregelaar. Wil je fulltime aan de slag, of wil je eigenlijk maar een jaartje werken? Werk je graag met kinderen, of liever op besloten terrein op een festival of ander evenement? Ben je bereid om theoretisch en praktisch examen af te leggen? Ben je bestand tegen stressvolle situaties en mensen met een grote mond? Als je dit alles weet, en vertrouwen hebt dat je dit kan en wilt, dan is de opleiding verkeersregelaar zeker iets voor jou. Succes!

Author

Geef een reactie