Toen de juf of meester vroeger vroeg wat je later wilde worden, had iedereen in de klas een vergelijkbaar antwoord. De één wilde politie of brandweerman worden, de volgende koning of prinses en later veranderde dat naar moeder en dierenarts, enzovoorts. Maar als we ouder worden en dat ‘groot worden’ steeds dichterbij komt, leren we dat sommige dingen niet zo tof zijn als ze lijken of dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je koningin zal worden. We ontwikkelen interesses en vaardigheden die beter bij andere beroepen passen en focussen ons gaandeweg daarop. Maar wat nu als je jouw studies hebt afgerond en je een diploma in je hand hebt, wat dan?

Van stage tot werkplek

Een goede manier om aan een baan in het door jou gekozen werkveld te komen, is door jouw laatste stageplek aan te spreken. Bijna in iedere opleiding is er een stagetijd zodat je praktische kennis op kunt doen. Als je het op die plek naar je zin hebt, kan je voorstellen om hier na je opleiding te (blijven) werken. Het bedrijf heeft dan als het ware al een band met jou opgebouwd en ze weten wat ze aan je hebben.

Referentie en brieven

Wil je nu niet werken op je stageplek dan kan je deze alsnog gebruiken ter referentie voor sollicitaties. Het hebben van referenties kan de kans op een baan vergroten omdat het aan toekomstige werkgevers laat zien dat je ervaring hebt. Verder kan je dus ook via brieven of mails solliciteren. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijf hebt gevonden wat jou heel erg aanspreekt maar wat nu geen vacatures open heeft staan. Geen open vacatures hoeft namelijk niet te betekenen dat ze geen mensen zoeken. Niet geschoten is altijd missen, zeggen ze dan. Maak een goede eerste indruk met een sterke motivatiebrief. Als je jouw eigen taalkunde niet vertrouwt, laat de brief dan door iemand lezen die eventuele spelling en grammaticafouten eruit kan halen.

Vacatures zoeken en vinden

Ook het internet is een heilige graal voor het vinden van vacatures. Wil je liever reageren op open vacatures dan kan je hier het beste kijken. Zo zijn er verschillende websites en bureaus die hierin voorzien voor allerlei verschillende werkvlakken. Dan kan je gewoon wat filters aanklikken en zo zien wat er in jouw buurt voor jou beschikbaar is, een monteur vacature bijvoorbeeld. Is dat niet luxe? Daarna kom je natuurlijk weer bij het vorige kopje uit maar je hoeft zelf niet alle kranten en bedrijven af te speuren op zoek naar een vacature.

Author

Geef een reactie